VIDEO: kerstmaaltijd met Groningse producten!

Geen inspiratie met voor een kerstmaaltijd? Geen nood: hulp is hier. In samenwerking met de Streekboer hebben we een typsiche veel te supergezellige stap-voor-stap kook-videopodcast gemaakt voor een vegetarische ovenschotel. En als klapper op de vuurpijl: het toetje is Appels in Pyjama’s!
Kok Annemiek van der Meijden bereidt met hulp van De Streekboer-oprichter Sandra Ronde deze twee gerechten. En… koken met kerst doe je samen! Daarom helpen Kick, Ronja en Franka (7 en 6 jaar) mee met het bereiden van het toetje. Ondertussen nemen we je mee in de verhalen van de voedselproducenten en legt Sandra uit waar alle producten vandaan komen. Bekijk én beluister de videopodcast. Veel plezier! Alle ingrediënten (scroll daarvoor naar beneden) kun je bestellen bij De Streekboer (of kijk anders in de app van De Groene Winkelkar). Eet smakelijk!
Het bereiden van de vegetarische overschotel begint op 4m04s.
Het bereiden van de Appels in Pyjama’s begint op 37m37s.
(Wil je niet koken én kijken? Beluister dan de podcast. Klik hier)


Ingrediënten voor vegetarische schotel
400 gram koolrabi
400 gram gele biet
400 gram aardperen
400 gram zoete aardappelen
400 gram yacon
bataat
2 stuks rode ui
2 stuks appels
0,5 stuks citroen
2 teentjes knoflook
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn

Zelf toevoegen:
200 gram geitenkaas met korst
150 gram gemengde noten
2 eetlepel honing
2 eetlepel olijfolie
peper en zout

Bereidingswijze voor vegetarische schotel
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Schil de groenten, snijd ze in gelijke stukken en kook of stoom ze in 10 minuten beetgaar. Giet af en laat uitlekken.
3. Schil de appelen en yacon, snijd in partjes en besprenkel met sap van een halve citroen.
4. Pers de knoflook en doe ze samen met de groenten in een met olie ingevette ovenschaal.
5. Snijd de geitenkaas in dikke plakken en schik die tussen de groenten.
6. Rist de tijm en de rozemarijn.
7. Hak de noten grof en strooi ze samen met de kruiden over de groenten, besprenkel met honing.
8. Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven.


Ingrediënten Appels in Pyjama’s
4 handappels
1 eidooier voor de room
1 eidooier

Zelf toevoegen
5 gram vanillesuiker
20 gram suiker
30 gram bloem
110 ml melk
4 el rozijnen
8 stuks bladerdeeg

Bereidingswijze
1. Meng suiker, vanillesuiker en 1 eidooier in een kom door elkaar.
2. Voeg ook de bloem toe en roer door tot het helemaal is opgenomen.
3. In een pannetje verhit je de melk, zodra het begint te koken draai je het vuur uit.
4. Voeg een beetje van de verhitte melk toe aan het eimengsel en roer door tot de melk.
5. Voeg de rest van de melk dan ook in delen toe en roer tot het een egaal mengsel is.
6. Giet het mengsel terug in de pan en zet het vuur weer aan. Breng zachtjes aan de kook terwijl je blijft roeren, neem ook de bodem van de pan goed mee. De room is goed als het de dikte van een dikke via heeft.
7. Giet de room in een schone schaal en dek deze af met folie. Druk de folie aan op de room, zo voorkom je dat er een velletje vormt op je banketbakkersroom. Laat even afkoelen en zet dan in de koelkast om helemaal af te koelen. De room dikt dan ook nog verder in
8. Verwarm de over voor op 200 graden
9. Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor (laat de appel heel).
10. Vul de ruimte waar het klokhuis heeft gezeten met de gele room en rozijnen.
11. Wikkel de appel in bladerdeeg.
12. Smeer deze in met eidooier.
13. Bak de appel in 40 minuten af in een voorverwarmde oven van 200 graden.